De toekomst hangt af van de kwaliteit van het heden. Amida School Podcast 08, 20 april 2020

We zien allemaal dat de coronacrisis een nieuwe fase ingaat. We zijn gekomen tot een situatie waarin de grote meerderheid van de landen in de wereld heeft geaccepteerd dat een lockdown nodig was, in sommige gebieden is hij strenger dan in andere. Sommige gebieden waren sneller dan andere. Er is veel controverse over de vraag of het op tijd is gebeurd, of dat het niet op tijd is gebeurd. Maar er is een algemene consensus over de hele planeet dat er een soort van lockdown nodig was en dat is in een grote meerderheid van de landen gebeurd.

Nu komen we op het punt dat we ons realiseren dat we niet eeuwig opgesloten kunnen blijven. Als de economische activiteit van landen volledig verlamd geraakt, zullen we andere problemen krijgen - mensen zullen verhongeren, om het maar eens onomwonden te zeggen. Dus nu kijken de landen naar hoe komen we hier uit? Hoe komen we in de volgende fase? En natuurlijk weet niemand precies hoe de volgende fase eruit zal zien zoals ze vroeger ook echt niet wisten hoe een lockdown eruit zou zien, dit is – zo je wilt - een voorbeeld van de boeddhistische grondbeginselen.

Het boeddhisme heeft als uitgangspunt dat het er om gaat dat de kwaliteit van je handelen op dit moment van belang is en dat dit op de langere termijn zijn vruchten zal afwerpen. Het boeddhisme is dus toekomstgericht, maar niet op de manier van het stellen van een doel, niet op de manier van het hebben van een concreet vast objectief plan en het uitstippelen van stappen a, b, c, d, e, om daar te komen, maar eerder in de zin van, indien je handelt met eerlijkheid, openheid, wijsheid, mededogen, geduld, energie, enthousiasme voor wat goed is - de juiste intentie - indien je handelt met de juiste intentie dan zal er zich iets goeds ontvouwen.

Natuurlijk leer je onderweg nieuwe dingen; je maakt fouten en zo, maar er ontstaat iets goeds. En dus is het belangrijk om deze goede kwaliteiten te gebruiken in de manier waarop je op dit moment handelt. Nu geldt dit voor het individu, maar ook voor landen. Wat nodig is, is dat de leiders van  landen die kwaliteiten hebben en dat de mensen van die landen vertrouwen hebben in die kwaliteiten, zodat ze leiders selecteren en kiezen die geschikt zijn. Als ze leiders kiezen die corrupt zijn, misleidend, dubbelzinnig, alleen maar geïnteresseerd in het presenteren van zichzelf als geweldig met zeer weinig aandacht voor de details van het werk dat ze geacht worden te doen, dan zal dit een slechte uitkomst opleveren. We weten niet precies wat voor een slechte uitkomst, maar het zal een slechte uitkomst hebben. Dus de kwaliteit van het heden is heel belangrijk vanuit boeddhistisch oogpunt.

In het Boeddhisme wordt er veel aandacht besteed, vooral in het Zuiverland Boeddhisme dan toch, aan de gezegde " net zoals je bent". We zeggen, "Amida Boeddha houdt van je zoals je bent, accepteert je, zoals je bent". Maar het is belangrijk om te begrijpen dat "zoals je bent," niet iets gefixeerd is, of statisch, vastgeroest, zo is het niet. Eigenlijk is de uitspraak " net zoals je bent," een vertaling uit het Sanskriet yatha-bhutam. En yatha-bhutam betekent eigenlijk niet helemaal ‘net zoals je bent’, het komt dichter bij "zoals je bent geworden."

Dus ‘net zoals je bent’ – ‘wat je bent’ is een proces. Een proces dat zich ontvouwt, dit ontvouwen gebeurt met een karmisch effect zodat de kwaliteit waarmee je handelt een voorspelbare kwaliteit van uitkomst heeft. Ook al blijft het detail van de uitkomst, het detail van de toekomst altijd een mysterie, toch zal de kwaliteit waarmee je handelt in het heden, de kwaliteit van de geest, de diepte van de wijsheid, zijn vruchten afwerpen. Dus je plant goede kwaliteit zaden, je krijgt goede kwaliteit fruit. Dit is het basisprincipe van het Boeddhisme toegepast op het praktische leven.

Hartelijk dank

Namo Amida Bu

Dharmavidya

David

Geplaatst door Ming Ming Wang op 8 september 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

 

Views: 7

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service