De verlichting van Dharmakara ~ Amida School Podcast 98: 18 oktober 2020 (Transcriptie)

De Grotere Zuiverland Soetra bestaat voor het grootste deel uit een gesprek tussen de Boeddha en zijn assistent Ananda. Hierin vertelt de Boeddha het verhaal van hoe lang, lang geleden een bodhisattva genaamd Dharmakara is verschenen, genaamd Lokeshvararaja Boeddha, die geïnspireerd was door de leer van de Boeddha van die vroegere tijd.

Nu wilde Dharmakara net als Lokeshvararaja Boeddha zijn, en dus in staat zijn om een prachtig Boeddha-land te creëren en verder uit te bouwen. Dus gaf hij zijn wereldse verantwoordelijkheden op en ging hij de Boeddha volgen om hem te vragen hoe hij dat moest doen. "Hoe kan ik een prachtig Zuiverland creëren?"

En Lokeshvararaja antwoordt enigszins raadselachtig dat Dharmakara zelf zal weten hoe hij dat moet doen. Dharmakara protesteert: "Ik heb hulp nodig!", "Ik kan het niet alleen!"

Nu, Dharmakara wil uitleg en Shakyamuni zegt op dit punt in het verhaal tegen Ananda dat, als Lokeshvararaja op dit punt een uitleg zou hebben gegeven, hij er misschien wel een miljoen jaar over zou hebben gedaan.

We gaan echter terug naar het verhaal:

Lokeshvararaja zegt eigenlijk dat men hetzelfde doorzettingsvermogen nodig heeft als men nodig zou hebben, mocht men met een lepel de oceaan willen legen. || 22. [39]*

Maar dan gaat hij meteen door met het beschrijven van de ontelbare Boeddha-landen, zowel meer globaal als genuanceerd. En hij doet dat met zo'n levendigheid dat Dharmakara in staat is om alles voor zich te zien verschijnen. En de soetra zegt dan:

 "...Dharmakara, vanwege de kracht van zijn verlangen, was in staat om alles voor zich te zien verschijnen. Hij zag de hele zaak met een ongekende helderheid en er ontstond in hem een grote eenduidigheid van doelgerichtheid: een ultieme gelofte.   || 23. [40-41]*

 "Een diepe en serene rust doordrong hem en zijn vastberadenheid werd bevrijd van alle verduisterende gehechtheid. Zijn toestand was ongeëvenaard in alle werelden..."   || 24. [42]*

Dit is de beschrijving van hoe Dharmakara tot het ontwaken van geloof is gekomen.

Nu, ik denk dat de psychologie van deze uitwisseling zeer interessant is. We kunnen hier iets leren: Dharmakara ziet dat de Boeddha iets heeft wat hij wil en hij vraagt om een verklaring hoe het te bereiken, maar de Boeddha reageert niet op de manier die Dharmakara verwacht. In feite, zoals Shakyamuni aangeeft, zegt Shakyamuni:

 "Nou, Ananda, Lokeshvararaja de tathagata, arhat, samyak samBuddha, vol grenzeloos mededogen voor talloze wezens, kan deze kwestie wel een miljoen jaar lang uit de doeken doen..."   || 22. [39]*

Dit is dus de aard van dat soort uitleg: Conceptuele verklaringen zijn lineair, deel voor deel, terwijl het ontwaken zich ineens en totaal volstrekt. Er is iets anders nodig. Lokeshvararaja moet Dharmakara in zo'n staat van compleetheid brengen - een staat die in alle werelden ongeëvenaard is. Dit vereist in de eerste plaats drie dingen:

- Het eerste is dat de zoeker in een staat van groot verlangen is.

- Het tweede is dat er een bereidheid is om door te zetten.

- En ten derde is er een inspirerende visie. Men gaat naar het licht toe en het licht is de visie van het Zuiverland. Lokeshvararaja toont Dharmakara ontelbare Zuivere Landen, zowel op meer globale als op genuanceerde wijze.

Het ontwaken van het geloof is niet de beheersing van een verklaring.  Het is het begin van een groot visioen in het hart en de geest van iemand die ernaar verlangt.

Iemand met motivatie zal zoeken naar manieren om dingen te doen. Ik heb de motivatie om de Dharma te dienen, maar ik weet niet altijd meteen de beste manier, maar ik heb het geloof om te volharden, en zo wordt te zijner tijd duidelijk wat ik moet doen. Op deze manier leert men de weg voor zichzelf kennen; en op deze manier werd Dharmakara verlicht; en toen hij verlicht werd vielen alle obstakels voor zijn streven weg en werden er grote geloften door hem afgelegd. Door deze geloften te volgen, werd hij Amida Boeddha, en we zullen in toekomstige podcasts naar enkele van deze geloften kijken.

Dank u wel.             Namo Amida Bu

Dharmavidya         David

 

*De nummers zijn toegevoegd aan de transcriptie. Ze verwijzen naar de Grotere Zuiverland Soetra, die u hier kunt lezen:

https://issuu.com/dharmavidya/docs/twopurelandsutras (scroll naar pagina 5 van het online-boek).

Geplaatst door Tineke Osterloh op 18 oktober 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

Views: 11

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service