Een boeddhistisch altaar (Transcriptie) : Amida School Podcast 72: 27 augustus 2020:

Ik ga het hebben over een boeddhistisch altaar of heiligdom; en ik denk daarbij aan hetgeen je in je eigen huis zou kunnen plaatsen, hetzij als een vaste opstelling op een tafel of op een plank, hetzij voor een bepaalde, speciale gelegenheid of ceremonie.

Het altaar vertegenwoordigt de Boeddha in het Zuiverland die je huis bezoekt. Er zijn derhalve drie soorten voorwerpen die met het heiligdom verbonden zijn:

  •    die van de andere zijde
  •    die van deze zijde, en
  •    die welke de praktijk vertegenwoordigen: de voorwerpen die we gebruiken in een ceremonie of bij de praktijk.

Deze drie soorten items komen overeen met de drie elementen van de praktijk van de Amida School :

  •    de Trikaya Boeddha,
  •    de bombu persoon ( jezelf), en
  •    de praktijk: de nembutsu die een brug vormt tussen de twee, die reikt van de Boeddha naar mij en van mij naar de Boeddha.

In het midden van het heiligdom bevindt zich een afbeelding van de Boeddha. Dit kan een beeld zijn of een tekening, idealiter van Amitabha Boeddha, Amida Boeddha, het kan een nembutsu-rol zijn, of idealiter een echte relikwie - een Boeddha-reliëf of een relikwie van een boeddhistische heilige. In dit geval zouden we het altaar een heiligdom noemen.

Je kunt ook representaties van de Dharma en van de Sangha hebben. Misschien bijvoorbeeld een geschriftenboek en een afbeelding van je leraar of een andere spirituele voorouder. Aangezien dit het Zuivere Land rond de Boeddha voorstelt, kun je ook elk mooi item toevoegen dat de pracht en praal van sukhāvatī vertegenwoordigt.

Het altaar kan dus heel eenvoudig zijn, een gewone plank met een enkele figuur, of het kan heel uitgebreid zijn - zo uitgebreid als je wilt. Gebruik je fantasie!

Dan, de items van deze kant, die we offergaven noemen: Dit zijn de dingen die je zou geven aan een geëerde bezoeker die langs komt. Dus, meestal is er een voedsel-item (vaak fruit), minstens twee kommen water (water om te wassen en water om te drinken) of het kan een ander drankje zijn; bloemen, parfum (meestal wierook) en licht (meestal kaarsen). De wierook en de kaarsen hebben een bijzondere kwaliteit, omdat ze een offerande zijn, maar ze vertegenwoordigen ook de Dharma: het licht van de Dharma en de geur van de Dharma die zich overal verspreidt en doordringt. Je kunt er ook iets neerzetten dat symbool staat voor muziek (vaak geven we een muziek aan een gast).

In de buurt van het heiligdom of op het heiligdom kan je de dingen die nodig zijn voor een ceremonie of voor de praktijk plaatsen. Dit kan een bel zijn, een geschriftenboek (misschien uw ceremonieboek / ceremonietekst), je wagessa of je gewaad, en wat er nog meer nodig is voor de betreffende ceremonie op de betreffende dag. Deze items kunnen op het heiligdom liggen of op een kleine tafeltje in de buurt.

Dit zijn dus de drie soorten items die samen het boeddhistische altaar vormen en de symboliek die ze vertegenwoordigen. De actuele rūpa's die de Boeddha's vertegenwoordigen die in deze ruimte binnenkomen, omgeven door het Zuiverland. De verwelkomende offergaven die we brengen en de voorwerpen die we nodig hebben voor de ceremonie. Op deze manier vertegenwoordigt het heiligdom onze hele nembutsu-praktijk.

Namo Amida Bu

Dank u wel.

Dharmavidya

David

Geplaatst door Tineke Osterloh op 28 augustus 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

 

Views: 14

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service