Het overdragen van Verdienste (Transcriptie) : Amida School Podcast 80: 12 september 2020

Ik heb gesproken over de Sincere Mind (podcast 35) en de Profound Mind (podcast 58), dit zijn twee van de Three Minds die Shan Dao in zijn commentaar op de Contemplation Sutra, de derde van de drie Pureland Sutras, heeft geïdentificeerd. Dit commentaar had een diepgaand effect op Honen Shonen; en Honen sprak vaak over de Drie Minds.

De derde van de Drie Minds is de geest die de verdienste overdraagt met het oog op de geboorte in het Zuivere Land. Het idee van het overdragen van verdienste is een zeer Mahayana boeddhistisch concept. Eerst moeten we begrijpen wat verdienste is, veronderstel ik. We kunnen zeggen dat verdienste het geestelijk geluksgevoel is dat voortkomt uit het leiden van een goed leven. Als je goede dingen doet, brengt dat geluk in de wereld. Dus, als we een goed leven leiden, hebben we enige verdienste.

Maar als Zuiverland boeddhisten weten we dat de verdienste die we realiseren, vrij klein is. We doen enkele goede dingen in het leven, we doen enkele slechte dingen in het leven - we zijn gewone wezens, we zijn gemengd; en ook, natuurlijk, we zijn druk bezig met consumeren, dus, de balans is zeer moeilijk zwart te houden. De baten die ik krijg wegen zwaar op tegen al het goede dat ik zou kunnen doen. Maar ik doe toch mijn klein deel.

Dus, ik heb een klein beetje verdienste, maar daar steun ik niet op. Ik vertrouw op de verdienste van Amitabha Boeddha. Omdat ik geloof in Amitabha Boeddha, is het Amitabha’s verdienste die me omhult. Hij deelt zijn verdienste met mij. Zij schenkt het weg en ik ben er bedwelmd door; en dat is wat me in staat stelt om deze podcasts te produceren en met je te praten en het Dharma-leven te leven; en terwijl ik het Dharma-leven leef, krijg ik natuurlijk een klein beetje verdienste – een beetje geluk in mijn gemoed - heel mooi.

Dus, in het Mahayana Boeddhisme, dat gebaseerd is op altruïsme, hebben we het idee om deze verdienste weg te geven, dus we dragen het over, we dragen de verdienste over; en omdat we de oneindige verdienste hebben van Amitabha die als een stortvloed op ons neerdaalt, kunnen we het ons veroorloven om het weg te geven. Er is geen tekort. Men wordt gemeen en klampt zich vast aan dingen als er een tekort is, maar als je in het leven van Amitabha leeft, is er geen tekort. Het is een bron zonder limiet. Dus, men kan verdienste weggeven.

Men geeft het moedwillig weg, maar natuurlijk geeft men het ook specifiek weg, en dit is een soort van gebed. Als we iemand kennen die lijdt, iemand die een obstakel heeft op zijn spirituele weg, iemand die in moeilijkheden verkeert, misschien iemand die boos op ons is - soms zijn mensen boos op mij - dan stuur ik ze verdienste. Zo op die manier. We doen een gebed om verdienste over te dragen aan de persoon die het nodig heeft.

Dit is een Mahayana-vorm van gebed: om op deze manier verdienste over te dragen. We kunnen het deel laten uitmaken van onze dagelijkse praktijk om te overwegen: aan wie wil ik vandaag mijn verdiensten overdragen? En als we verdienste aan hen overdragen - we dragen het geluk van geest over aan deze andere persoon - dan wordt de wereld natuurlijk een mooiere plek en zullen zij een gelukkiger leven hebben en zullen ze ook naar het Zuiverland gaan.

Ze kunnen wel of niet in staat zijn om de verdienste die we hen toesturen te ontvangen, maar wij kunnen alleen maar ons best doen. We sturen verdienste naar iedereen die het nodig heeft. Ik stuur verdienste naar president Trump, Boris Johnson, president Macron, ik stuur verdienste naar hen allen, want als ze gelukkiger worden in hun geest, zullen we allemaal genieten van een betere wereld en beetje bij beetje zal het gebied van Shakyamuni Boeddha zelf een zuiver land worden.

Namo Amida Bu

Ik draag je verdiensten over!

Dank u wel.

Dharmavidya

David

Geplaatst door Tineke Osterloh op 14 september 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

 

Views: 10

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service