Niet alles is vergankelijk. In het boeddhisme zeggen we soms nirvana, soms shunyata, we spreken van geen-geboorte en van geen-dood, en soms zeggen we het ongeconditioneerde. Dit zijn allemaal implicaties. Wanneer de passie voor vergankelijke dingen niet langer in de lift zit, is dat nirvana. Wanneer het ego niet langer aandringt, is dat shunyata. Wat niet vergankelijk is, wordt niet geboren en sterft niet. Wat afhankelijk is van vergankelijke omstandigheden is zelf noodzakelijkerwijs vergankelijk.

We leven in een wereld van wonderen - plezier en pijn, geboorte en dood, komen en gaan, rijkdom en armoede, maatschappij en belastingen, ondernemerschap en vrije tijd, zoals zo veel landschappen die voorbij het raam van de trein flitsten. Maar als we proberen er grip op te krijgen, glipt het weg, het is niet wezenlijk. Bezittingen zijn onbetrouwbaar. Het lichaam is onbetrouwbaar. De geest is onbetrouwbaar. De omstandigheden veranderen, vaak met weinig voorafgaande waarschuwing.

Vanaf de geboorte hebben we de intuïtie van een hiernamaals waarin we vertrouwen kunnen hebben, maar dit inherente geloof wordt aan alle kanten aangevallen door de verleiding van de materialistische beknotting en de conventie van het eigenbelang. Gelukkig zijn er die enkelingen die leven met "maar weinig stof in hun ogen". De ziekte van het wereldse besmet en nestelt zich, waardoor blokkades zoals zovele embolieën in de werking van de geest ontstaan, met verwarring, verzwakking, innerlijke stress, verdriet, angst en conflict als gevolg. Onze harten staan op deze manier onder grote druk.

Er is een infusie die deze klonters kan oplossen. Het wordt nembutsu genoemd. Wanneer de doorstroming vol is van de gedachte aan de Boeddha, degene die al aan de andere zijde is, die geniet van de vrijheid van het ongeconditioneerde, dan zijn de karmische sporen niet langer obstructies, worden de passies hemelse bloemen, en lichaam-geest wordt dan een kostbaar voertuig met een nieuwe bestuurder.

Wanneer we vol zijn van het gevoel van Dharma, de ultieme steun die ons vasthoudt en die getuige is, in welke vorm dan ook, als Moeder Aarde, als de Boeddha van het Licht, als Quan Shi Yin, als talloze bodhisattva's "ontspringend uit de aarde", die de taal spreken die de toehoorder nodig heeft, dan staan we al bij de poort zonder poort.

Het Nirvana wordt niet bereikt door een combinatie of vernuft van wereldse factoren. Het geconditioneerde kan geen aanleiding geven tot het ongeconditioneerde. Vóór de verlichting is er alleen de verlichting van alle Boeddha's. Na de verlichting, hetzelfde. Maar na een geconditioneerd leven is er alleen de dood en meer conditionering. Niets wat op een wereldse manier wordt gedaan zal een wereldvreemd resultaat opleveren. Wat hier gebeurt is geen oorzaak van aankomst. We ontwaken niet van onze dromen, maar vanuit die dromen. De Grieken noemden het anamnese, de Indiërs, bodhi.

Ik zit in mijn ziekenhuisbed. Het personeel komt. Soms brengen ze verlichting, soms pijn. Het lichaam geneest, het lichaam faalt. Het is allemaal hetzelfde. Een verpleegster met een lachend gezicht; een andere met een harde houding - het is allemaal hetzelfde: dezelfde liefde, hetzelfde licht, hetzelfde ontwaken; elke keer gewoon één moment van eeuwigheid om van te genieten. Namo Amida Bu.

Dharmatalk van Dharmavidya vanuit z'n ziekenhuisbed, vertaald door Vajrapala

Views: 12

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service