Praktiseren met duivels (Transcriptie) : Amida School Podcast 95: 12 oktober 2020

We hebben hier ook een manier om Zen, wat meditatie is, en Zuiverland, wat nembutsu is, te combineren in één enkele formele praktijk. We zeggen formeel, er is formele praktijk en informele praktijk. Dit wordt soms ook wel intensieve praktijk en uitgebreide oefening genoemd.

Intensief, of formeel, is wat je doet in de Boeddharuimte of zittend voor je altaar.

Informeel is de beoefening die je in het gewone dagelijkse leven doet terwijl je het bed opmaakt, de afwas doet, terwijl je je dagelijkse bezigheden organiseert. Als je stopt bij de stoplichten: Namo Amida Bu, Namo Amida Bu. Nembutsu is erg handig voor informele oefening.

Voor de formele praktijk voegt Zen een bepaalde intensiteit toe en dus is dit erg behulpzaam.

Zo bepaal je zelf een periode waarin je je formele praktijk gaat doen. Je gaat voor je altaar zitten. Je kunt andere elementen in je praktijk hebben: reciteren, wierook offeren, prostraties maken, enzovoorts, maar in deze podcast wil ik het hebben over de periode van nembutsu-zen.

Dus, je zit in een formele zazenhouding met je benen gekruist, op een kussen (een zafu) je rug recht. Je let op je ademhaling; en terwijl je uitademt zeg je de lettergrepen: Na-Mo-A, en terwijl je inademt: Mi-Da-Bu.

* Na-Mo-A * Mi-Da-Bu *

Dus, de nembutsu wordt gecoördineerd met de ademhaling. Op deze manier behoudt u uw concentratie en wordt uw geest gevuld met de nembutsu.

Misschien ben je je bewust van andere dingen, misschien is er tocht of is er een geluid van de buren of wat dan ook, maar je besteedt geen bijzondere aandacht aan deze dingen. Je doet geen bewuste poging om ze buiten te sluiten of binnen te laten. Ze zijn niet belangrijk. Je houdt je gedachten bij de nembutsu: * Na-Mo-A * Mi-Da-Bu *

Nu, als je dit doet, is de geest vol van vele dingen en uw specifieke duivels zullen verschijnen. Je duivels zijn talrijk, of verschillend of bijzonder. Misschien is je duivel alcohol of misschien is je duivel geld of misschien is je duivel seks of wat dan ook. Maar wat het ook is dat je " go to " is zoals ze in Amerika zeggen, wat het ook is waar je terecht komt als je je stressniveau wilt verlagen, dit zal waarschijnlijk verschijnen zodra je begint met de formele praktijk; en in de oosterse manier van denken is dit een beetje duivels.

Dus, je stelt je deze duivel voor en je verwelkomt hem en je zet hem naast je knie en je zegt: "Ga daar maar zitten terwijl ik doorga," en je gaat door. * Na-Mo-A * Mi-Da-Bu * en je gaat zo door. Als het kleine duiveltje begint te spelen, nou ja, je kalmeert hem gewoon een beetje, dan gaat je geest terug naar de nembutsu: * Na-Mo-A * Mi-Da-Bu * met je ademhaling.

Als een andere duivel opduikt, ga je hem gewoon bij je andere knie neerzetten. In sommige gevallen kan het zijn dat je gewoon omringd wordt door een kleine menigte duivels. Dat is goed. Ze zullen daar allemaal rustig zitten en jij leert ze de nembutsu te zeggen en rustig in zazen te zitten.

Als de tijd voorbij is, buig je en zeg je "Dank je wel" tegen de Boeddha en zeg je "Dank je wel" tegen je kleine duivels. Ze kunnen nu gaan spelen en dat is het einde van de praktijk voor vandaag.

Dit is een mooie manier van beoefening die Zen en Zuiverland, zazen en nembutsu samenbrengt.

Namo Amida Bu                Dank u wel.

Dharmavidya                      David

 

Geplaatst door Tineke Osterloh op 13 oktober 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

Views: 6

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service