Vraag: Ik wil graag weten hoe ik kan omgaan met het slechte karma en de waanideeën die me veel pijn bezorgen in dit leven , of er praktijken of anders bepaalde manieren van zingen zijn, waar ik baat kan bij hebben in dit leven.

Kort antwoord: Nembutsu brengt zowel hier als hierna enorme baten.

Langer antwoord: er zijn twee manieren waarop we lijden van karma. Een daarvan is dat de omstandigheden van iemands leven nadelig kunnen zijn. De andere is dat iemand gehecht is aan oude wonden, nederlagen, vlagen van hoogmoed, afwijzingen enzovoort, wreedheden die niet echt operationeel zijn in het heden, maar waarvan men het moeilijk vindt om er van af te zien. Het beoefenen van nembutsu-chanten brengt verlichting met betrekking tot beide soorten.

In het geval van ongunstige omstandigheden brengt het wenden van je gedachten naar Amida je in contact met het groter geheel van de dingen. Aanwezige moeilijkheden worden als voorbijgaand en als relatief minder belangrijk gezien - onbeduidendheden in het kosmische schema. Hoe diepgaander men toevlucht neemt, hoe minder belangrijk men z’n behoeftigheid of de onderdrukking door omstandigheden ervaart. Hoe duidelijker je de bombu-aard van jezelf en anderen ziet, hoe meer je een medegevoel ervaart voor de hele mensheid. Zoals in alle scholen van het boeddhisme, zijn de baten het resultaat van het weggeven van verdienste en van de zorg voor anderen - liefde, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.

In het geval van gehechtheid aan het verleden, stelt de beoefening van nembutsu ons in staat om te beseffen dat het juist voor wezens in onze staat van zijn is, dat de genade komt. Het is niet bepaald nodig dat we ons verleden verliezen. In feite hebben we veel meer oude vernederingen gehad dan we beseffen. Karma is peilloos en we zijn op oneindige manieren gehavend. In de eeuwigheid zouden de tranen die we hebben vergoten oceanen kunnen vullen.

Nembutsu brengt dus allerlei voordelen met zich mee. Het maakt ons deel van een liefdevolle en medelevende gemeenschap, zowel hier als hierna. Als we ons tot Amida wenden, ontvangen we de oneindige zegeningen van de Tathagata. Dit is wat Boeddha heeft beloofd, dus we kunnen er volledig op vertrouwen. Met betrekking tot het heden voelen we opluchting. Met betrekking tot de stroom van de tijd voelen we vertrouwen. Met betrekking tot het verleden maken we er ons offer aan de Boeddha's van - zij weten beter dan wij wat ermee te doen. Met betrekking tot de toekomst voelen we ons verzekerd. Alles is volledig verzekerd. Namo Amida Bu.

Views: 30

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service