Vraag: Ik denk dat ik het dood-loze grotendeels begrijp. Het gaat over een staat van geen wedergeboorte en daarom dus geen dood meer? Hoe verschilt dood-loos van onsterfelijk? Als er geen geboorte meer is en geen dood meer, is dit dan onsterfelijkheid?

Kort antwoord: Het dood-loze is nirvana.

Langer antwoord: Niet alles is vergankelijk. De Dharmakaya - absolute waarheid - wordt niet geboren en sterft niet, omdat het niet afhankelijk is van omstandigheden. Het is onvoorwaardelijk. Wij, aan de andere kant, zijn sterfelijke wezens die een voorwaardelijk bestaan ​​leven. Hoe kunnen we de kloof overbruggen? Hoe kunnen de ongeconditioneerden tegen ons - geconditioneerde wezens - spreken? Alle ware religie houdt zich bezig met het aanbieden van iets in de richting van het beantwoorden van deze vraag. Alle Dharma van de Boeddha, alle verschijningen van bodhisattva's en sambhogakaya-boeddha's - worden allemaal gegenereerd door deze spanning.

Dogen Zenji zegt dat het niet zo is dat een begoocheld persoon een verlicht persoon wordt, omdat er geen continuïteit tussen de twee is. De verlichte persoon is in het continuïteit met verlichting zonder begin. Het is een ander rijk. Maar het rijk van de verlichting doordringt volledig het rijk van het geconditioneerde leven. Het zijn geen twee verschillende plaatsen.

De zuivere landen van de Boeddha's zijn tussenliggende rijken. Ze zijn niet de Dharmakaya zelf omdat ze nog steeds geconditioneerde rijken zijn. De omstandigheden zijn veel gunstiger, maar niet helemaal getranscendeerd. Ook komt men slechts voor beperkte tijd het Zuivere Land binnen. Er zijn grenzen.

Boeddha's leven in het perspectief van de Dharmakaya en wij hebben vertrouwen in hen. Dus hebben we vertrouwen in het dood-loze. Shakyamuni zei ons niet te speculeren over dingen als onsterfelijkheid. Wat we nu al zijn, is voldoende.

Views: 20

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service