Vraag: Wat is precies de leer/doctrine van niet-geboorte? Ik kan dit enkel begrijpen als zijnde het idee dat er niets is om geboren te worden .... dat er alleen oorzaken en voorwaarden zijn waaruit een vergankelijke realiteit opkomt. En die realiteit is uiteindelijk alle oorzaken en omstandigheden: het is waar het hele universum in beeld komt, en niet een "ding" dat geboren wordt. Ligt dat redelijk dicht bij de leer van niet-geboorte, of ben ik er ver van? Namo Amida Bu.

Kort antwoord: Dharma heeft geen begin.

Langer antwoord: Nou, alles wat je zegt over geen dingen die zouden bestaan, alleen voorwaarden, is waarschijnlijk waar en goed, maar een beetje te diepzinnig voor de meeste mensen. Alles is vergankelijk behalve “iets”. Dat iets wordt in het boeddhisme nirvana genoemd. Het werd nooit geboren en het zal nooit sterven. Je zou het de Tao of de oorsprong van God kunnen noemen of wat dan ook. Het is dat waarin alle mystici hun toevlucht nemen. Wanneer we vasthouden aan vergankelijke dingen, worden we onvermijdelijk gecompromitteerd en is onze ziel gecorrumpeerd. Maar als we dat niet doen, waarin nemen we dan toevlucht ? In Udana 80, zegt de Boeddha, dat als er geen Ongeborene, geen Ongeconditioneerde, geen Onsterfelijke zou zijn, er geen bevrijding zou kunnen zijn. Er is geen volledige conceptuele manier om dit te definiëren. Men kan alleen maar een hint geven. Desalniettemin is dit waarop alle mystici van alle religies zich baseren en waarop ze vertrouwen.

Ik denk dat er een tendens is geweest om de mystieke waarheid van het boeddhisme over het hoofd te zien en het te herformuleren als een theorie van quasi-fysica of ontologie of moraliteit. Boeddhisme gaat niet echt over de aard van het zijn, het gaat over redding. Als ik mijn vertrouwen stel in de Ongeborene, overstijgt mijn leven de beperkingen van het fysieke zijn en is mijn manier van zijn in de wereld, in overeenstemming met de Boeddha Weg omdat het niet gecompromitteerd is. Deze leer is de leer van een hogere loyaliteit.

Ideeën over oorzaken en omstandigheden en dergelijke die niet zijn bedoeld  om ons te laten accepteren dat er niets van aan is dan dat we enkel een product zijn van de omstandigheden. Ze zijn bedoeld om ons te laten inzien in welke hachelijke situatie we verkeren. Oorzaken en omstandigheden zijn de vlammen van het brandende huis. Verspil geen tijd.

Views: 37

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service