Vraag: Kunnen we Amida als een moeder zien?

Kort antwoord: Ja

Langer antwoord: Boeddha's kunnen verschijnen in gelijk welke vorm, nodig  om levende wezens te redden, dus zij kunnen zeker verschijnen als een moeder. Je moet echter voorzichtig zijn als je je eigen Boeddha ontwerpt, want er is een aanzienlijke kans dat je gewoon je eigen waanideeën, verlangens, voorkeuren, vooroordelen enzovoort kneedt. Iconografisch gezien zijn Amida-figuren altijd mannelijk, maar over het algemeen zien ze eruit als een zeer vriendelijke, zachte man. Als het echter nodig zou zijn, dat  Amida als een felle draak zou verschijnen, dan weet ik zeker dat dit mogelijk zou zijn. Misschien is Amida ook al verschenen als de iconische figuren van sommige andere religies. De vrouwelijke Boeddha-vorm wordt over het algemeen gezien als Quan Shi Yin en ze wordt vaak afgebeeld met baby Maitreya, de Boeddha van de toekomstige tijd. Veel van deze figuren hebben een duidelijke gelijkenis met de Maria- en kindbeelden van het christendom - maar over het algemeen hebben ze een vrolijkere gelaatsuitdrukking. Wat eerst kwam was onzeker, maar het zijn universele archetypes.

Ook in het boeddhisme praten we over 'ouderlijk geest' of eigenlijk 'grootmoeders geest'. De leraar moet een grootmoeders geest hebben. Grootmoeder is nooit geschokt - ze heeft het allemaal al es eerder gezien - maar ze is een gids voor het goede leven, die haar voeten op de grond heeft en altijd bereid is tot een knuffel wanneer iemand in de put zit of tot een woord van zacht advies als iemand in de problemen zit.

Amida fluistert in het oor

van iedereen op aarde.

Hoewel we blind en doof zijn

hebben we allemaal wel es

z’n woorden van goedheid begrepen

zo nu en dan.

Views: 11

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service