Vraag:  Beste Dharmavidya, hoe kan ik hele vele keren de nembutsu herhalen en mindful zijn in mijn dagelijkse leven?

Kort antwoord:  Doe het gewoon wanneer je eraan denkt

Langer antwoord:  'Mindful' in het Zuiverland betekent bedachtzaam of mindful zijn voor Boeddha, bedachtzaam of mindful zijn voor Amitabha, bewust zijn van nembutsu. Het woord nembutsu betekent mindful zijn (nem) van Boeddha (butsu) dus alles wat aan Boeddha doet denken is nembutsu. Natuurlijk, fundamenteel bedoelen we de Boeddha in je hart hebben. Misschien, zoals verschillende mensen hebben gesuggereerd, is heartfulness een betere term. Hoe dan ook, volgens Honen draait alles om senchaku, wat betekent dat er een beslissende keuze of selectie wordt gemaakt ten gunste van nembutsu als iemands gekozen praktijk, waarna vele dingen als nembutsu worden gezien.

In de praktijk, schrijven – in de gemeenschap van de Amida-school - de voorschriften voor wie als priester gewijd is voor, dat de nembutsu in elk wakker uur minstens één keer wordt uitgesproken en dit minstens 108 keer per dag. In een gemeenschap van beoefenaars is dit niet zo moeilijk, omdat we 'Namo Amida Bu' gebruiken in plaats van of in associatie met 'Hallo' 'Tot ziens' 'Alsjeblieft' 'Dank je wel' 'Geeft niet' 'Waaaw, super' en alle gewone dagelijkse stopwoorden - er gebeurt iets goeds, 'Namo Amida Bu', er gebeurt iets slechts 'Namo Amida Bu' enzovoort.

"Reciteer een miljoen nembutsu per jaar"

Je kunt jezelf ook een "doelwit" stellen. In zekere zin is dit slechts een spel, zoals Honen zegt, als je besluit een bepaald aantal nembutsu op te zeggen, dit houdt je op de been. In de Sangha hebben we somtijds afgesproken om elkéén in één jaar tijd een  miljoen nembutsu te reciteren.

Het punt waar het echter om draait is om verliefd te zijn op Amitabha Boeddha - geloof hebben, reflecteren, erover nadenken, het beeld bij zich hebben, een Boeddha gevoel dicht bij de hand hebben in alles wat je doet en daaruit kracht en troost putten. Wanneer dit het geval is, kun je er zeker van zijn dat een soort nembutsu de hele tijd onbewust aanwezig is, net zoals je niet ophoudt met van iemand te houden alleen maar omdat ze uit je gedachten zijn terwijl je je concentreert op een of andere taak.

Deze twee kanten - de opzettelijke bewuste beoefening en een leven waarin het intuïtieve voelen vanuit het hart gecentreerd is op de Tathagata - ondersteunen elkaar. In het leven is het zo: de echt belangrijke dingen zijn diep en intuïtief, maar ze groeien niet tenzij we ze voeden.

Views: 24

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service