Vraag: Mijn begrip van Zuiverland is dat we allemaal bombu zijn en daarom gebruik maken van de nembutsu, omdat die voor ons gemakkelijk te begrijpen is. Meer oefenen (door middel van meditatie of het gebruik van andere intellectuele middelen) lijkt tegen dit principe in te gaan, klopt dit?

Kort antwoord: Niet helemaal

Langer antwoord: Bombu betekent dat men niet de kracht in zich heeft om verlicht te worden door z’n eigen middelen of inspanningen. Dit betekent niet dat men niet in staat is om iets te doen of te begrijpen. Honen was een van de meest intelligente en erudiete mensen van zijn tijd. Hij kende alle boeken en had discipelen zowel in de verschillende andere scholen van het Boeddhisme als in het Zuiverland. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de primaire praktijk en de secundaire vaardigheden.

Wat de primaire beoefening betreft, gaat het er niet om of men in staat is om andere beoefeningen te doen - men zou kunnen in staat zijn of niet, afhankelijk van het temperament, enz. Het punt is hoe men ernaar kijkt. Als Zuiverland Boeddhist beschouwt men deze als hulppraktijken. Als ze je helpen om nembutsu te beoefenen, dan is het goed ze te beoefenen. Er ontstaat een fout als men begint te denken dat men van de andere beoefening een verlichte Boeddha zal worden. Dat zal niet gebeuren. Als men dat begint te denken, dan is men lid geworden van een andere school. Als men gelooft dat men een Boeddha zal worden (op één of andere dag) als gevolg van het zich tot Amida wenden voor hulp, dan is men een Zuiverland Boeddhist.

"Het verbeteren van het leven voor zichzelf en anderen.......

Is geen middel tot verlichting,

het is een natuurlijke uitdrukking ervan."

Wat betreft de secundaire vaardigheden, zijn er talloze dingen die men kan doen om het leven voor zichzelf en anderen te verbeteren. Huizen bouwen, Shakespeare lezen, rozen kweken, mediteren, zich voeden met een goed dieet, aan liefdadigheid geven, fit blijven, een andere taal leren, etc., etc. Geen enkele is essentieel, maar elk van hen heeft enige verdienste. Het is over het algemeen een goede zaak om de gezondheid van lichaam en geest die men heeft te gebruiken, met inbegrip van het intellect, om lichaam en geest in orde te houden en de beste bijdrage te leveren aan de cultuur en het algemeen welzijn. Dit is geen middel tot verlichting, dit is een natuurlijke uitdrukking ervan. De Zuiverland scholen in Japan besturen allemaal universiteiten en moedigen mensen aan om het beste uit hun leven te halen, maar niet om dit op te nemen als hun belangrijkste doel.

Wanneer men dingen doet vanwége z’n religieus geloof heeft men een gezond en héél leven dat volledig samen hangt. Wanneer men soortgelijke dingen doet in de plaats van geloof te hebben, raakt het leven gefragmenteerd. Als men denkt dat de reden voor religie is om mensen ertoe aan te zetten de "juiste" dingen te doen, heeft men de kar voor het paard gespannen. Als men denkt dat religie een substituut is voor actie heeft men geen paard. Geloof komt op de eerste plaats en veel andere dingen worden daaraan meegetrokken.

Wanneer men op zijn eigen kracht vertrouwt, heeft men in principe geen veilig toevluchtsoord, maar wanneer men een veilig toevluchtsoord heeft, moeten de krachten die men heeft, goed gebruikt worden. Persoonlijke groei is niet de zin van het leven, maar het is mooi als het gebeurt.

Al met al moet het geloof je openstellen, niet sluiten, een groots uitzicht bieden, geen vernauwing van je geest. Het licht van Amida dringt overal door. Ga met dat licht mee en je zult een uitgebreid en wonderlijk leven hebben.

Dus, als meditatie je helpt om nembutsu te beoefenen, doe het dan, als het in de weg staat van nembutsu, stop het dan. Als het verbeteren van je intellectuele begrip je helpt om dichter bij Amitabha te komen, ga je gang. Als het je verder weg brengt, doe het dan niet. In het bijzonder, als het je ertoe aanzet om jezelf op te blazen en te gaan denken in termen van je eigen wijsheid, wees dan voorzichtig. In feite komen de mensen die werkelijk grote intellectuelen zijn geweest, in het algemeen door hun studie bij de wetenschap dat de hoeveelheid van wat ze begrijpen niets is ten overstaan van wat verborgen blijft. Ik heb mijn hele leven gestudeerd. Ik vind het een uitstekende praktijk. Het maakt me nederig. Er is zoveel dat we niet weten. Ik besteed veel tijd aan schrijven. Nogmaals, het is een soort persoonlijke therapie. Het haalt dingen uit mijn systeem en daardoor komt er meer ruimte voor de goede invloed van de Dharma.

Vertaald door Vajrapala

Views: 29

Events

ITZI Conference 2019

Subscribe to ITZI Conference Newsletter

* indicates required

Blog Posts

Transmutation

Posted by Dayamay Dunsby on November 29, 2020 at 11:30 0 Comments

It struck me, while watching the steam rise off my pan of hot water earlier, that the universe, in physical terms, behaves in the same way today as it did 4 billion years ago. Before life even existed in any conscious form. When the earth was busy shaping itself from its own internal pressures. Spewing out toxins and branding itself with molten rock. Change comes from within, and is nurtured from external sources...  

Early this morning I picked up a…

Continue

Perspective

Posted by Tineke Osterloh on November 26, 2020 at 20:30 0 Comments

© 2020   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service