Een correspondent heeft mij gevraagd naar retraites. In deze huidige tijd van coronacrisis is het moeilijk voor ons om bij elkaar te komen of om allemaal naar de tempel te gaan, om samen met een leraar een retraite te doen.

Dus, hoe doe je een retraite in je eentje? Op vele plaatsen in de soetra's raadt de Boeddha de beoefenaars, de bhikkhus, aan om naar een afgelegen plaats te gaan en op een bepaalde manier te praktiseren. En men kan zien dat er vele manieren zijn om in zo'n situatie te praktiseren.

Dus, er zijn vele stijlen van retraites en in Amida Shu hebben we vele stijlen van retraites. Hier ga ik het dus hebben over een zeer eenvoudige benadering van een retraite, die de 100.000 Nembutsu Retraite wordt genoemd.

Dit is een retraite die in afzondering wordt gedaan over een periode van 5 dagen. Men moet dus de ruimte voorbereiden. Men moet een stille ruimte hebben en voedsel voor die periode, en dan installeert men zich met de nembutsu in zijn geest. En men herhaalt de nembutsu. Terwijl je dit doet, kun je, als je dat wilt, je Amitabha Boeddha voorstellen. Of je kunt een altaar hebben met een beeld van Amitabha Boeddha, of je kunt een afbeelding hebben van Amitabha, of van het Zuiverland, of een andere geschikte rupa of icoon.

Het is goed om elke dag prostraties te doen, het is goed om elke dag offergaven te doen, maar deze zijn niet essentieel. De essentie is om de nembutsu te blijven reciteren en, voor zover mogelijk, dit hardop te doen - vocaal. Gebruik uw stem. Zeg de nembutsu voortdurend vanaf het moment dat u wakker wordt tot het moment dat u gaat slapen.

Het is heel nuttig om een telapparaat te hebben: zoals een mala ( bidsnoer), of een andere manier om te tellen. Sommige mensen gebruiken een stapel stenen - wat maar werkt.

In het algemeen, als je de nembutsu continu reciteert, dan bereik je 100.000 nembutsu in drie of vier dagen, maar je gaat gewoon door. Het gaat er niet om dat je een bepaald aantal bereikt, echt niet, het gaat erom dat de nembutsu je wezen verzadigt gedurende de hele vijf dagen. Dus zelfs wanneer je 's nachts in slaap valt, tel je op dat moment waarschijnlijk niet, maar blijf je de nembutsu mentaal in je hoofd reciteren terwijl je in slaap valt.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van het doen van de 100.000 Nembutsu Retraite. Je kunt het in je eentje doen of je kunt het in partnerschap doen, met je partner, met een medebeoefenaar, je kunt het met z'n tweeën doen. Als je het geluk hebt andere mensen te hebben om voor de catering te zorgen enzovoort, maakt dat het natuurlijk gemakkelijker, maar het is niet essentieel.

Je hoeft geen bepaalde houding aan te nemen, sterker nog, ik zou je aanraden om geen formele houding aan te nemen. Neem geen yogahouding aan of een zazenhouding, want het handhaven van de houding zal dan een focus van concentratie worden en dit zal afleiden van het hoofddoel, namelijk je focus op de nembutsu houden.

Wat er verder ook in je geest omgaat, je kunt dromen hebben, je kunt fantasieën hebben, de geest doet van alles, je brengt het terug naar de nembutsu.

Wat betreft het interpreteren van de dingen die gebeuren terwijl je de nembutsu reciteert: wel, dat kun je na de retraite doen, je verspilt er geen tijd aan tijdens de retraite. Tijdens de retraite concentreer je je gewoon op de nembutsu Namo Amida Bu, Namo Amida Bu, Namo Amida Bu, Namo Amida Bu, Namo Amida Bu, Namo Amida Bu, Namo Amida Bu, op deze manier - of op een manier die bij jou past: jouw ritme, jouw stem, jouw toon, enzovoort.

 

Dus, 5-daagse Nembutsu Retraite: iets dat je kunt doen en dat je zelf kunt organiseren. Je hebt er geen leraar bij nodig en je kunt het, zoals ik zeg, alleen doen, of met een partner, op een afgezonderde plek. Vestig je mindfulness voor je en doe de beoefening. Namo Amida Bu, Namo Amida Bu, Namo Amida Bu, Namo Amida Bu, ...

 

Namo Amida Bu                           Hartelijk dank

Dharmavidya                                David

 

Geplaatst door Tineke Osterloh op 3 augustus 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

You need to be a member of David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis)

Email me when people reply –