Ik wil graag beginnen met een of twee beschouwingen over de politieke situatie waarin we ons in dit stadium van de ontwikkeling van de pandemie bevinden.

Op dit moment is het grote nieuws: is het mogelijk om de maatschappij "open te stellen", zoals ze het noemen - de economie terug open te stellen - en hoe en wanneer kan dat gebeuren? De discussie is in veel gevallen vooral gericht op de vraag "wanneer". En dit is heel begrijpelijk. Het heeft te maken met "wanneer zal het veilig zijn?" gezien de omvang van de verspreiding van het virus in onze samenleving. Maar wat echt aandacht nodig heeft, is ook het "hoe". Hoe gebeurt de openstelling van de economie, van de maatschappij, wanneer het gebeurt, hoe gaat dat dan gebeuren? Welke vorm gaat dat aannemen? Er is een soort impliciete aanname dat het de vorm aanneemt van het proberen zo snel mogelijk terug te keren naar hoe het was voor de pandemie, en tegelijkertijd te erkennen dat de volledige mate waarschijnlijk niet zal worden bereikt omdat er wat onherstelbare schade zal zijn aangericht.

Dit is zeker niet de juiste houding. In zekere zin is de situatie waarin we ons nu bevinden een kans. Op dit punt bevinden de verschillende regeringen in de wereld zich in een positie van macht en invloed. Ze gaan de boel redden, ze gaan subsidiëren, ze gaan subsidies geven aan een groot aantal organisaties en individuen om hen in staat te stellen bepaalde dingen te doen. En het is belangrijk wat die dingen zijn.

Dit is een tijd waarin er een echte verschuiving kan plaatsvinden in de manier waarop de wereldeconomie werkt. Dat zou kunnen worden geïnspireerd door belangrijke principes. We zouden misschien kunnen toewerken naar een veel groenere economie. Voor de pandemie maakte iedereen zich zorgen over de ecologische situatie. Dit is een tijd waarin we er iets aan kunnen doen. De manier waarop de overheidssubsidies worden gegeven en gekozen en geselecteerd zou kunnen worden vormgegeven door een positieve kijk op de toekomst, een constructief inzicht in waar we naartoe moeten. Of dit zal gebeuren weet ik niet, maar het heeft ook een parallel met hoe we over ons eigen leven denken.

Het boeddhisme houdt zich erg bezig met karma, en het boeddhistische gevoel van karma is dat wat je doet gevolgen heeft en dat het dus mogelijk is om de toekomst vorm te geven. Het boeddhisme gaat niet alleen over rusten in het hier en nu, het boeddhisme gaat over constructieve positieve actie die een betere toekomst bewerkstelligt.  Boeddha ziet wezens opstaan en neergaan volgens hun daden. Hun daden zijn dus van belang. En wat telt aan de daden is de intentie achter de daden.

Maar net zoals we zien bij regeringen, geldt dat ook voor individuen. Op het moment dat je de macht hebt om een verschil te maken is dit vaak het moment waarop het om verschillende redenen erg moeilijk wordt om de juiste beginselen, het juiste denken, de juiste visie, de juiste spraak, de juiste actie, enzovoorts te vergaren. Het wordt moeilijk om op zo'n moment op het pad te geraken omdat men onder druk van de omstandigheden staat. Men staat onder druk van, in dit geval, angst voor de ziekte, en de angst van de mensen die de neiging hebben om achteruit te gaan in plaats van vooruit te gaan.

Tijden als deze, dat zijn de tijden wanneer de mogelijkheden zich voordoen, en dat is wanneer het echt belangrijk is om vat te krijgen op hete hangijzers. Maar we doen het enkel als we er al op voorbereid waren voordat zo'n crisis zich voordoet.

Als regeringen echt van plan waren om zich te verenigen voor deze crisis, met de echte intentie om bijvoorbeeld een groenere wereld tot stand te brengen, dan kunnen ze dat nu wel doen. Maar het is zo gemakkelijk om midden in de crisis je grotere doel, je grotere intentie uit het oog te verliezen en op een dwaalspoor te raken.

Het boeddhisme gaat over het verankeren van dat gevoel van richting, dat gevoel van zingeving, goede waarden, de juiste richting, voordat er een crisis ontstaat, zodat men in staat is om op een bekwame, wijze en compassievolle manier te handelen wanneer er een crisis ontstaat.

Dank u wel                          Namo Amida Bu

Dharmavidya                       David

Geplaatst door Ming Ming Wang op 1 oktober 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

You need to be a member of David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis)

Email me when people reply –