Hier is nog een passage uit de Grotere Zuiverland Soetra*:

"de shramana Dharmakara beoefende vervolgens die ware, onfeilbare en onovertroffen geloften, die zeldzaam zijn in alle werelden en tijden, en die sereniteit en vreugde brengen".

"Voor de Boeddha Lokeshvararaja en alle deva's, Brahma, Mara en een groot aantal hemelse wezens, legde hij zijn vastberadenheid vast.  Dharmakara beoefende zoals hij had beloofd en naarmate hij dat deed, groeide zijn Boeddhakshetra in omvang en grootsheid.  De zuiverheid en grootsheid van zijn Zuiverland nam alsmaar verder toe.  Het was voortreffelijk, uniek, oppermachtig en wonderbaarlijk. Het was uitgestrekt, onvergelijkbaar, magnifiek, omni-present, eeuwig betrouwbaar en niet onderhevig aan verval.

"Hij vereerde de Drie Juwelen en bracht offers aan zijn leraren. Hij was zachtaardig, charmant, vrolijk, beminnelijk en aangenaam om mee te leven.  Zijn toespraak was eerlijk, bescheiden, mild, onschadelijk en weldadig voor iedereen. Zijn tedere hart toonde zich in de vriendelijkheid van zijn gezicht."

*Larger Pureland Sutra: https://issuu.com/dharmavidya/docs/twopurelandsutras (p.5 van het online-boek, het citaat staat op p.19, Dharmakara's Virtue, Nr.30 [49-50] en Nr.31 [51])

***

Podcast

Dit is podcast 99. Toen ik in april met deze podcasts begon, had ik zeker niet verwacht dat we dit aantal zouden bereiken. Het was geen vooraf gepland schema om 100 podcasts te produceren, en toch is dit wat er is gebeurd; en ik denk dat dit, in zekere zin, een illustratie is van de manier waarop we te werk gaan. Onlangs zijn we begonnen met praten over voorschriften en geloften, de geloften van Dharmakara, de Tien Mahayana-voorschriften, en ga zo maar door.

Er zijn mensen onder ons die nadenken over de vraag of ze de voorschriften willen volgen of dat ze dat pad willen opgaan, misschien al bij de komende Bodhi Retreat.  Dus, dit is op dit moment aan de orde; en ik denk dat het belangrijkste om hier te begrijpen is dat de geest van belang is.  De voorschriften zijn niet een soort juridisch document, het zijn geen zaken waarbij men over de kleine lettertjes moet onderhandelen, of waarbij men zich tot in de kleinste details moet beperken, enzovoorts.

Het is een kwestie van het begrijpen van de ware geest van wat het voorschrift of de gelofte of het gebed inhoudt, want dat is waar het om gaat. Wat belangrijk is, is in je hart, niet wat er in de kleine lettertjes staat.

Ik kan een voorbeeld geven: Bijvoorbeeld, onder de voorschriften die ik heb genomen, is er een voorschrift over het niet bekritiseren van de Sangha in de aanwezigheid van niet-leden van de Sangha, en iemand zei tegen mij: "Betekent dit, als er een politieonderzoek zou zijn naar een of andere vreselijke misdaad in de Sangha, dat je niet zou meewerken omdat de politie geen deel uitmaakt van de Sangha?" Nou, nee, dat betekent het helemaal niet. Daar gaat het niet om. Dat is niet de geest van het voorschrift. De geest van dat voorschrift lijkt meer op een huwelijk. Je gaat niet in het openbaar kritiek uiten op je echtgenoot, of als je dat wel doet, kun je niet verwachten dat je nog lang een gelukkig huwelijk zult hebben.

Dus, het is belangrijk om de geest te begrijpen, in plaats van de details.

Op dezelfde manier had ik geen gedetailleerd plan om 99 podcasts te produceren, maar ik heb wel een gelofte in mijn hart, als het ware; en het is heel interessant om altijd te kijken naar Wat is iemands echte gelofte?

Wat is de gelofte die je eigenlijk in je hart hebt? Los van de formele geloften of voorschriften die je in een ceremonie hebt afgelegd, die een soort van uiterlijke verklaring zijn, zoals (ik gebruik hier de illustratie van het huwelijk) wanneer je met iemand trouwt, je bepaalde dingen zegt in het bijzijn van een priester en zo, maar wat is de echte bedoeling in je hart? Wat is de echte liefde in je hart? Dat is waar het om gaat.

Dus, soms is het een goede spirituele praktijk om te kijken naar wat je gelofte is? Wat is eigenlijk je echte persoonlijke gelofte, zie je?

En als ik probeer mijn eigen gelofte in woorden uit te drukken, dan is het mijn diepe bedoeling om de spirituele ontwikkeling van mijn discipelen te helpen, te bevorderen en te ondersteunen, om hen te helpen om te gedijen op welke manier dan ook en dat zal in elk geval verschillend zijn en bij elke persoon anders zijn.  En het tweede is om de Dharma te verspreiden; en ook hier weer: wat betekent dat? Het zal anders zijn in veel verschillende omstandigheden. In sommige gevallen betekent het misschien 99 podcasts produceren. En ten derde de Dharma in praktijk brengen in mijn eigen leven natuurlijk.

Dus, deze drie poten van een statief zijn als het ware een manier van denken over de gelofte die leeft in mijn hart. Maar natuurlijk is de gelofte die echt in mijn hart ligt heel moeilijk in woorden uit te drukken, maar dit brengt het wel voor een stuk tot uitdrukking.

En soms manifesteert het zich als een reeks van 99 podcasts, maar als dat gebeurt, ben ik net zo verbaasd als ieder ander. 

Namo Amida Bu                 Dank u wel.

Dharmavidya                      David

 

Geplaatst door Tineke Osterloh op 20 oktober 2020 en vertaald door Vajrapala

You need to be a member of David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis)

Email me when people reply –