Een kort overzicht van de Go I - The Five Ranks (Ch. Wu wei; Jap. Go I 五位) een vroeg Chinees boeddhistisch onderricht van Dongshan Liangjie 洞山良价 (807-869), [algemeen beschouwd als de grondlegger van de Cao Dong School van Chan Boeddhisme (Soto Shu in Japan)].

De Vijf Rangen worden voorgesteld door een iconisch diagram dat vijf zwart-witte cirkels laat zien, waarbij de zwart-witte cirkels een toespeling zijn op het Yin-Yang diagram. Er is dus een impliciete verwijzing naar Yin en Yang en naar de I Ching.

De vijf cirkels vormen een interessant patroon. Er is daar in verschillende scholen van het boeddhisme veel van gemaakt, verschillende interpretaties, filosofische en ook praktische.

De eerste twee cirkels:

In de ene is het donker dominant en het licht wordt onderdrukt, het is slechts één derde van de cirkel aan de onderkant.

De tweede is de andere kant op. Hetzelfde diagram, het zwart en het wit zijn omgewisseld.

Dus, deze twee vormen een paar. Het zijn twee kanten van een munt, als je wilt.

Wat betekenen ze? Ze vertegenwoordigen twee staten van de persoon. Er zijn tijden, waarin het mondaine, wereldse leven dominant is en de spiritualiteit op de achtergrond staat, misschien onbewogen, misschien een beetje agiterend - "Is er niet iets beters dan dit?" - maar ze worden gedomineerd door het alledaagse, het wereldse.

Dan zijn er andere momenten, waarop het spirituele het animo van het leven wordt. De persoon neemt een praktijk op, hij maakt nieuwe beslissingen, hij werpt zich in het spirituele leven. Je weet hoe je, als je in het ziekenhuis ligt, veel goede voornemens maakt, hoe je zult zijn als je er uitkomt, maar als je terug buiten komt, blijven die voornemens misschien niet hangen. Of, als je in lockdown bent, denk je dat je een betere wereld gaat maken - nou ja, misschien.

Dus, deze twee maken een cyclus. Ze kunnen elkaar gemakkelijk verdringen.

Hoe komt men voorbij aan deze cyclus?

De derde cirkel:

De derde cirkel - de zwarte stip zit in het midden, volledig omringd door het wit. Dit is de belichaming van de eigen kracht. Hier heeft de persoon gewonnen, zo voelt hij zich, hij heeft zijn negativiteit overwonnen. Hij heeft hem verslagen. Op elk vlak kan hij een spirituele façade aan de wereld presenteren. Veel mensen zullen dit zien als dé ultieme triomf voor het religieuze leven. "Dit is de aankomst. Dit is nirwana. Dit is verlichting." - Hoe je het ook wilt noemen. Maar in feite wordt het duister alleen maar onderdrukt. Het donker wordt binnen gehouden. Het centrum, het hart, is nog steeds donker, maar de presentatie is altijd blinkend. Je ontmoet dit soort mensen, die een bepaald soort heiligheid hebben - maar is het oprecht, is het echt?

De vierde en vijfde cirkel vormen ook een paar:

Een van deze cirkels is volledig wit, de andere is volledig zwart. Vanuit de triomf van de zelfkracht, de verlichting, de positie van de arahat, gaat men over naar de positie van de shravaka of bodhisattva.

De shravaka, helemaal wit, is een persoon die de andere kracht ontvangt. Dit is de persoon wiens leven een kwestie van ontzag is. Ze ontvangen het licht. Ze zijn dus als een spiegel, als een prachtige spiegel die het licht van de Dharma in de wereld weerkaatst. Dit is een soort heilig kind, in zekere zin. In het Zuiverland zijn er alleen shravaka's en bodhisattva's.

Dus, wat is een bodhisattva?

We komen tot de laatste cirkel:

De laatste cirkel is helemaal zwart. De bodhisattva is volledig teruggekeerd in de wereld. Zijn eigen ik is niet meer van belang. Zoals Dongshan zegt: Hij zit in de kolen, de brandende kolen van de wereld, de hitte van de wereld is zijn domein.

Uiteindelijk keert men dus terug naar waar men in het begin was, en toch is het nu heel anders. Het is nu volledig getransformeerd. De Yin is volledig dominant. En men lijdt niet langer, zelfs niet meer aan heiligheid.

Dit is de vijfde van de vijf rangen.

 

Dank u wel.             Namo Amida Bu

Dharmavidya         David

Geplaatst door Tineke Osterloh op 3 oktober 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

 

You need to be a member of David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis)

Email me when people reply –