Hier is de nieuwste podcast. Het gaat over Yelui Chu Tsai 耶律楚材 (1190-1244), een boeddhistische confucianistische taoïst, die een verlichte politicus was in een periode van oorlog, genocide, onderdrukking en chaos.

Iemand heeft me gevraagd het verhaal te vertellen van Yelui Chu Tsai, wiens naam in een eerdere podcast werd genoemd. Yelui Chu Tsai was een lid van het Khitaanse volk dat door de Chinezen was veroverd, en Yelui was in de Chinese ambtenarij opgenomen.

Hij leefde in de tijd van Genghis Khan. Genghis Khan viel het Chinese land binnen en Yelui Chu Tsai was in Peking op het moment dat de horde van Genghis Khan aan de poorten kwam.

Niemand geloofde dat iemand Peking kon veroveren omdat de vestingwerken zo enorm en indrukwekkend waren. Maar Genghis Khan belegerde de stad.

In die tijd ging Yelui Chu Tsai op boeddhistische retraite. Dus, daar was hij, in retraite, in de stad, omringd door de Mongoolse troepen aan de buitenkant van de muur. Moeilijke tijden. Ik neem aan dat je behoorlijk intensief praktiseert in dergelijke omstandigheden.

Hoe dan ook, twee schokkende dingen gebeurden min of meer gelijktijdig:

Een daarvan was dat Yelui Chu Tsai een grote ingang van diep geloof ervaarde. Zijn geest opende zich voor de Dharma.

Op bijna exact hetzelfde moment brak Genghis Khan, die een soort militair genie was, met zijn troepen door de muren van Peking en werd de stad veroverd.

Toen de Mongolen een stad overnamen, was het hun gewoonte om de bevolking in verschillende groepen in te delen: sommigen zouden gedood worden, sommigen zouden met het oog op slavernij worden verkocht en sommigen zouden nuttig kunnen zijn.

Nu zou iemand als Jelui, die een opleiding en talent had en in overheidsdienst had geopereerd, nuttig kunnen zijn; en aangezien hij matig hooggeplaatst was, bevond hij zich weldra in een gesprek voor Genghis Khan zelf. Kunt u zich dat voorstellen? Daar staan voor Genghis Khan? De onneembare stad is net gevallen voor zijn leger, hij heeft de macht over leven en dood, en jij staat daar.

En Khan zegt tegen Yelui: "Je mag eigenlijk niet helemaal ontevreden zijn dat de Chinezen verslagen zijn, gezien het feit dat ze je volk hebben verslagen."

Yelui keek naar Khan en hij zei..: "Meneer, het zou erg oneerbiedig zijn als ik iets zou zeggen tegen de mensen die zo recentelijk mijn werkgevers waren."

Het kostte wat lef om zoiets te zeggen. Ik denk dat je een soort van geloof moet hebben dat de angst voor de dood overstijgt om voor Genghis Khan te staan en zoiets te zeggen. Maar Genghis was onder de indruk. Dit is niet zomaar een gewoon mens!

Hij rekruteerde Yelui Chu Tsai in zijn regering. Chu Tsai werd een belangrijk lid van de Mongoolse regering. Hij zat in alle grote staatsraden. Toen de Mongolen aan het beslissen waren of ze het Chinese ras zouden uitroeien en het land zouden gebruiken om hun paarden te laten grazen, zei hij, toen hem zijn mening werd gevraagd: "Dode mannen betalen geen belasting."

Hij was erg overredend met dergelijke dingen. Ze wilden de Confuciaanse heiligdommen vernietigen. Yelui zei: "Als je een onderdaan wilt die de wet gehoorzaamt, vernietig je hun heiligdommen en religie niet." Hij was een boeddhist, maar hij beschermde de Confucianen.

In veel opzichten was hij zo. Hij pleitte voor gezonde principes en een humane manier van leven - zelfs in het midden van de Mongoolse meute - en hij deed het niet voor zijn eigen voldoening, voor zijn eigen verdienste, of om zichzelf rijk te maken. Hij was op geen enkele manier corrupt. Dit was de uiting van het Boeddhistische geloof dat hij had gevonden.

Namo Amida Bu                                   Dank u wel.

Dharmavidya                                       David

 

Geplaatst door Tineke Osterloh op 27 september 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

You need to be a member of David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis)

Email me when people reply –