Was Boeddha zelfkracht of anderkracht ?

Vraag: Als ik de sutra's van de Nikayas lees, lijkt veel van wat de Boeddha onderwijst erg zelfkracht te zijn - probeer hard om je te concentreren, doe dit wel en doe dat niet - ik heb moeite met de Zuiverlandleer en vroeg me af of je meent dat die slechts een latere ontwikkeling is in de Mahayana canon of dat het te wijten is aan een verkeerde vertaling van de originele sutra's, of iets anders ?

Kort antwoord: Het is een kwestie van hoe je het interpreteert.

Langer antwoord: De Boeddha zorgde voor spiritueel voedsel voor een scala aan verschillende soorten mensen. Hij onderwees ethiek en geestestraining, maar hij deed altijd veel moeite erbij te zeggen dat er iets méér is dan dat. Dit "meer" wordt meestal prajna genoemd. Mensen nemen vaak aan dat de ethische en geestestraining de essentie zijn, maar in feite is het prajna die er aan voorbij gaat. Prajna is verder kijken dan alle relatieve dingen. Ethisch gedrag is intrinsiek goed en dit is wat de buitenstaander ziet, maar het is altijd relatief. Geestelijke training gaat dieper, maar ook dit is relatief. Boeddha zegt dat iemand alle dhyana's kan beheersen en nog steeds in illusie kan zijn. Je kunt je geest voor altijd blijven trainen.

Prajna is anders. Het is volmaakt geloof. Leegte. Alles accepteren. Het is niet relatief. Je hebt het of je hebt het niet. Echter, de mensen die naar de Boeddha kwamen om de Boeddha te zien waren daar niet altijd klaar voor, dus gebruikte hij bekwame middelen, op maat gemaakt. Neem het geval van de jonge Brahmanen die naar Brahma komen en vragen hoe ze Brahma kunnen bereiken. Boeddha leert hen al mediterend liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid te verspreiden. Deze kwaliteiten zijn allemaal uitingen van geloof. Als men angstig of cynisch is, kan men dit niet doen. Neem de ontmoeting met Angulimala. Boeddha zegt in wezen, vertrouw erop dat het OK is en dat je je gewoonten kunt veranderen. Als we een diep geloof hebben, zullen we het beste doen wat we kunnen in het leven omdat er geen reden is om dat niet te doen. Geloof neemt al je excuses en je angst weg.

Het is een totale vergissing om te denken dat ander kracht passiviteit en inactiviteit impliceert. Het neemt eerder aarzeling en bezorgdheid weg en inspireert ons om verder te gaan. Het gaat er niet om inspanningen te vermijden. Het is bevrijdend. Als ik denk dat mijn redding afhangt van mijn inspanningen en gedrag, dan moet ik uiterst voorzichtig zijn om altijd het juiste te doen en het praktische resultaat is dat ik minder doe. Als ik denk dat verlossing niet in mijn handen ligt, maar dat de Boeddha mij zal ondersteunen, dan ben ik vrij om dingen te doen en fouten te maken en te leren.

"Onze verlossing, daar zorgt de Boeddha voor".

Natuurlijk heb ik, zoals u weet, problemen met sommige vertalingen en met sommige weergaven van teksten in het Engels. Om een zeer actueel item te nemen, neem nu het woord  "mindfulness" dat verwijst naar het hebben van een hart en geest vol van de Dharma. Dit is geloof. De gebruikelijke hedendaagse manier om dit woord te begrijpen is dat het hier om een vaardigheid gaat die met de juiste inspanning en juiste aandacht moet worden beoefend. Met andere woorden, het wordt voorgesteld als een praktijk van zelfkracht of training, terwijl het in mijn ogen in feite een kwestie is van zich in de richting van ander kracht te keren. De Boeddha geloofde dat juist geloof goed gedrag, goede gedachten, goede bedoelingen en dergelijke voor gevolg had. Hij dacht niet dat goed gedrag enz. het op zichzelf zouden doen. Wanneer we onszelf in een dwangbuis stoppen - zelfs een goede - komen we in opstand. De weg naar de ware goedheid ligt in het hebben van een dieper geloof.

We hebben een jammerlijke neiging om aan te nemen dat religie betekent om ons tegen onze wil te laten manipuleren naar het juiste gedrag. Als we zo denken, hebben we een gebrek aan geloof. We hebben geen vertrouwen, maar lijken een slinkse drijfveer te zien achter de leer. Als we ons bewust zijn van onze beperkingen, maar beseffen dat de Boeddha zorgt voor verlossing, dan worden we vrij. Dat is bevrijding.

Dus, nee, ik denk niet dat Zuiverland een latere ontwikkeling was. Het is de oorspronkelijke leer van Boeddha, vooral dan van zijn leer aan leken.

Hij probeerde te overwinnen toen hij jong was

En menigeen raakte gewond in de strijd.

Toen hij ouder werd, gaf hij anderen het voordeel

En won in plaats daarvan vele harten.

Toen hij alleen vocht, keken de goden toe;

Toen hij omdraaide kwamen ze hem te hulp.

You need to be a member of David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis)

Email me when people reply –