Wat is nembutsu ?

Wat is Nembutsu?

Vraag: In het Zuiverlandboeddhisme zeggen we de hele tijd de nembutsu. Kun je meer vertellen over wat nembutsu betekent?

Kort antwoord: "Ik, een dwaas wezen, aanroep Amithaba Boeddha".

Langer antwoord: Het woord nembutsu is Japans en bestaat uit “Nem” wat wil zeggen “mindfull”  en Butsu. Butsu betekent "Boeddha".

Dus nembutsu is de Boeddha in onze gedachten hebben. Het heeft zowel een mentale als een verbale betekenis. Dus alle vormen van toevlucht in het Boeddhisme zijn vormen van nembutsu. Bovendien is nembutsu vooral aandachtig zijn voor Amithaba Boeddha, de Boeddha die alles accepteert, en dit impliceert een zeer brede en generieke benadering van spiritualiteit.

De nembutsu uitspreken is een buitengewoon wijdverspreide praktijk in Oost-Azië. Toen ik in Vietnam was, konden mensen aan mijn kleren zien dat ik een soort religieuze beoefenaar was en via hun gebaren kon ik zien dat ze vroegen wat ik was. Toen ik "Namo Adida Phat" zei, wat de Vietnamese vorm van de nembutsu is, begon iedereen meteen te glimlachen. Ze wisten dat ik boeddhist was.

Op dezelfde manier, als ik Tibetaanse boeddhisten ontmoet en ze vragen wat mijn praktijk is en ik zeg "Om Ami Dewa Hrih", of ik zeg dat ik een toegewijde van Amitabha ben, dan weten ze precies wat ik bedoel en we zijn meteen vrienden. In het westen zijn we veel bezorgder over sektarische verschillen vanwege onze ongelukkige geschiedenis. Het is fijn om dat allemaal los te laten en gewoon te genieten van de verscheidenheid aan manieren om te beoefenen. De manier waarop de  woorden worden uitgesproken kan verschillend zijn van plaats tot plaats ("Namo Amida Butsu" in Japan, "Namo Omito Fo" in China, enzovoort), maar de geest is hetzelfde. In het Engels zeggen we meestal Namo Amida Bu, maar er zijn veel varianten.

"Stilaan, op onbewust niveau, vindt er een transformatie plaats."

Het Boeddhisme zegt ons dat de geest geconditioneerd is door de objecten waartoe het zich richt en het beste object is de Boeddha, dus is de nembutsu zeggen sowieso erg heilzaam. Het is ook iets wat een gemeenschap verbindt.

In onze sangha's zeggen we Namo Amida Bu als een manier om "Hallo", "Tot ziens", "Dank u", "Oei", "Niets aan te doen" enzovoort te zeggen. Het betekent dat in alle kleine triomfen en rampen van het dagelijks leven de Boeddha aanwezig is. Dus, net zoals fijne regen een overjas uiteindelijk helemaal nat maakt, zullen onze angstige gedachten geleidelijk doordrongen worden van een weldadige invloed en geleidelijk, zonder dat we het altijd bewust opmerken, vindt er een transformatie plaats. Wanneer het leven ten einde is, zullen we van nature geneigd zijn naar onze ware thuis te gaan, naar het Boeddha-land.

Aan jou die tot nu toe gereisd hebt

om de geheime wijsheid te weten te komen,

alles wat ik te bieden heb is,

Namo Amida Bu.

Laat het zijn geheime werk doen.

Reis niet tevergeefs.

Pag 33-34 van “Questions in the sand”, vertaald door Vajrapala in het Nederlands

 

 

You need to be a member of David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis)

Email me when people reply –