Geplaatst door David Brazier op maart 19, 2018 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

Vandaag is het veertien jaar geleden dat Gisho Saiko overleed. Sensei Saiko was de oprichter van Shinshu Counselling. Hij schreef een aantal boeken en presenteerde zijn ideeën op internationale conferenties en ook via zijn universiteit en boeddhistische organisaties in Japan. Hij verwees naar mijn werk in zijn boeken en toen ik Japan een paar maanden voor zijn dood bezocht, nam hij het op zich, mij uit te nodigen voor een aantal bijeenkomsten en ontving hij mijn vrouw en mij op koninklijke wijze. Hij was enthousiast dat ik een belangrijke rol zou spelen in het naar het Westen brengen van het Zuiverland boeddhisme en de boeddhistische psychologie en ik heb mijn best gedaan om zijn wens te vervullen over de jaren sinds die tijd.

Sensei bracht zijn Zuiverland geloof over als een zaak van het hart en benadrukte vooral dat dit boeddhisme was voor de gewone mens met een gewone menselijke natuur. Hij sprak over hoe dit de bijzondere schat van Zuiverland was, dat het zich richtte op de conditie van de gewone man, in plaats van de nadruk te leggen op idealen die moeilijk te bereiken zijn. In zijn model van therapeutisch werk zag hij hoe de therapeut gesteund kan worden door Amida en dit gevoel van steun zich vervolgens kan uitbreiden naar de cliënt via een intuïtieve verbinding. Wat de cliënt van counseling of therapie meekrijgt is, fundamenteel, een versterkt geloof, hoe dit ook uitgedrukt mag worden. Amida Boeddha kan ontelbare vormen aannemen, afhankelijk van de situatie en de behoefte, maar is onfeilbaar aanwezig om op te vertrouwen.

Ik kan hier in een paar woorden niet echt recht doen aan de grote betekenis die mijn ontmoeting met hem in mijn leven heeft gehad. Hij was een zeer bijzondere leraar en de liefde die hij in zijn werk heeft gelegd, blijft inspireren.

Views: 16

Add a Comment

You need to be a member of David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis)

MAILING LIST

Subscribe to Global Sangha mailing list

Powered by EmailOctopus

© 2021   Created by David Brazier.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service