Namo Amida Bu.

Beste vrienden, de premier van Engeland, Boris Johnson, ligt nu op de intensive care. Als we het virus tot nu toe niet serieus namen, zal dit nieuws dit waarschijnlijk wél doen. De ziekte, het virus, de pandemie heeft geen respect voor personen, heeft geen respect voor macht. Geboorte, ziekte, ouderdom en dood. Dit zijn vier van de acht kwellingen die de Boeddha noemde. De acht dingen die Dukkha vormen.

Dit zijn de eerste vier: geboorte, ziekte, ouderdom en dood. De andere vier zijn : geassocieerd te zijn met dingen en mensen die we haten, gescheiden te zijn van dingen en mensen die we liefhebben, de projecten waar we onze energie in steken te zien mislukken, of tot een einde zien komen, onderhevig zijn aan veranderlijkheid, vergankelijkheid; en, ten slotte, en in zekere zin, samengevat, de vijf skandhas die het hele proces zijn waarmee we ons hechten aan de dingen in deze wereld en ze verinnerlijken: de manier waarop ze deel van ons worden, deel uitmaken van de zin van ons leven, de mentaliteit die we hebben. Ze treden binnen, doordrenken ons - ze worden wat we zijn. Ze worden een "zelf" en dan behandelen we dit zelf met een grote zelfingenomenheid en dit creëert een cyclus waaruit dukkha leidt tot meer dukkha.

De Boeddha zei dat er met dukkha het ontstaan van passie optreedt. Dit wordt samudaya genoemd. Dukkha, dukkha samudaya, meer dukkha, dukkha samudaya, meer dukka enzovoort. Dit is de cyclus die we samsara noemen. Het hele punt van het boeddhisme is om de acht kwellingen om te zetten in het achtvoudige pad. Dit is waar het boeddhisme over gaat. Hoe wordt dat gedaan? Hoe gebeurt dat? Het gebeurt door het ontstaan van het geloof, het ontwaken van het geloof. Dit is bodhi. Dit is verlichting. Het heeft vele namen, maar het ontwaken van het geloof is de sleutel tot de transformatie van deze situatie waar we verloren zijn in de dukkha-samudaya-cyclus, waarbij dit wordt getransformeerd in het achtvoudige pad.

Het betekent niet dat je niet geboren zal worden, dat je niet zult sterven, dat je geen lijden zult hebben, dat je geen ziekte zult hebben. Het betekent niet dat je geliefden altijd bij je zullen zijn, dat er nooit hatelijke dingen zullen gebeuren, dat je projecten voor altijd zullen doorgaan. Het betekent niet dit soort dingen. Het betekent dat de geest van je leven anders zal zijn. De geest van je leven zal een geest van liefde, van mededogen, van vreugde, van gelijkmoedigheid zijn. Dit zijn de vruchten die komen.

Dit is het achtvoudige pad: juiste zienswijze, juiste gedachte, juiste spraak, juiste actie, juiste levenswijze, juiste inspanning, juiste mindfulness, en tenslotte juiste samadhi: een volmaakte kijk op het leven, een grote geest, een groot hart, het grote perspectief. Dit is het boeddhisme.

Niemand van ons kan ontsnappen aan kwellingen, aan dukkha. Of je nu rijk bent, of arm., of je nu een heilige bent of een zondaar, deze acht kwellingen zullen deel uitmaken van je leven. Of je leven nu lang of kort is, de acht kwellingen zullen er deel van uitmaken. Het boeddhisme gaat niet over eindeloos geluk. Het boeddhisme gaat over een nobel leven in het midden van de wereld zoals die eigenlijk is. Dit is Boeddhisme.

Mijn hart gaat uit naar die arme man die op de intensive care is opgenomen. Ik zou het niemand toewensen. Of je het nu eens bent met zijn politiek of niet, het gaat er niet om of je het wel of niet eens bent met zijn politiek. We moeten allemaal door Dukkha heen en nu wordt zelfs de premier op een overduidelijke manier gekweld. Maar zelfs als hij niet op zo'n voor de hand liggende manier werd getroffen, was dukkha nog steeds een deel van zijn leven, waardoor zijn leven werd getekend. We zijn allemaal gemerkt met dukkha. Maar hierdoor - en dit is de kern - is er de mogelijkheid van het ontwaken van het geloof. En uit dat ontwaken kan het prachtige leven komen dat we het achtvoudige pad noemen. Dit is de boodschap van het boeddhisme. Ik wens u allen het beste. Moge het alle wezens goed gaan.

Dank u wel.

Namo Amida Bu

Dharmavidya

David

Geplaatst door Ming Ming Wang op 18 Augustus, 2020  en vertaald door Vajrapala

 

You need to be a member of David Brazier (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier (Eleusis)

Email me when people reply –