Op zaterdag hebben we in de Toevluchtgroep gekeken naar het diagram van het Tibetaanse Levenswiel en nagedacht over enkele betekenissen ervan. Het Levenswiel is een soort didactisch hulpmiddel voor het overbrengen van een reeks boeddhistische ideeën en leringen.

Het wiel heeft verschillende concentrische cirkels. De binnenste cirkel toont symbolen voor hebzucht, haat en begoocheling die elkaar in een cirkel achtervolgen. De volgende buitenste cirkel heeft twee secties: één waar wezens stijgen en één waar ze vallen, maar dit is in een cirkel, dus hoezeer je ook stijgt, als je de top bereikt, ga je aan de andere kant weer naar beneden. Er is een soort van onontkoombaarheid aan deze circulariteit.

Dus die twee vormen als het ware de naaf van het wiel en dan zijn er de spaken; en de spaken verdelen de rest van de ruimte in zes rijken. Dit zijn

 

het menselijk rijk,

het dierenrijk,

het rijk van de hongerige geesten,

het rijk der hellen

en twee rijken voor de goden:

 

een voor de genietende goden

en een voor de oorlogszuchtige goden.

Natuurlijk kun je dit vanuit verschillende perspectieven bekijken.

 

Vanuit een metafysisch gezichtspunt kun je zien dat je na je dood in een van deze rijken herboren zou kunnen worden. Je kunt herboren worden als een dier; je kunt herboren worden als een god; het kan een gelukkige god zijn of het kan een wraakzuchtige god zijn. Je kan herboren worden als een hongerige geest, enzovoort.

Je kunt deze zones ook zien vanuit een psychologisch standpunt: soms voelen we ons alsof we in de hel zijn, soms zijn we als de hongerige geesten, een verslaafde bijvoorbeeld is als een hongerige geest, nooit tevreden, kan nooit genoeg krijgen en als ze ooit een moment van bevrediging hebben wordt het heel snel verdrongen door nieuwe begeerte. Of je bent misschien een van de superrijken en leeft tussen de gelukkige goden - of misschien tussen de oorlogsgoden. De oorlogvoerende goden zijn meer als politici die met elkaar vechten, om hun positie.

Zo kunnen we het dus zien en we kunnen deze verschillende ideeën gebruiken als een middel tot reflectie, misschien kunnen we in onze Nei Quan reflecteren op: "In welke zone ben ik vandaag? Welke zone beheerst mijn leven op dit moment? Waar passeer ik doorheen?"

Maar het belangrijkste in dit schema is dat er in elk van deze zones een Boeddha is. De Boeddha zit in een kleine luchtbel ingekapseld. Dus, de wezens in de specifieke zone zien niet noodzakelijkerwijs de Boeddha. Ze hoeven zich niet per se tot de Boeddha te wenden. De boodschap hier is dat in welke staat je ook bent, in welke wereld je ook ronddwaalt, er zal een Boeddha zijn die je zal bijstaan als je je naar hem toe keert. Natuurlijk vereist dit dat je dat doet, dat je daadwerkelijk die wending maakt. Dit is het ontwaken van geloof. Als je geloof ontwaakt, ook al lijd je in de hellen, ook al word je gedreven door je instincten in het dierenrijk, ook al heb je je dwangmatige gedragingen als een hongerige geest, ook al ben je verdwaald in het uitleven van je genoegens, ook al ben je in het mensenrijk en overspoeld door neuroses, er zal een Boeddha voor je beschikbaar zijn die je zal helpen in de situatie en, op zijn minst, maakt dit de moeilijkheden gemakkelijker te dragen en op zijn best biedt het een doorgang naar volledige bevrijding.

En buiten dit alles toont het diagram Yama, de Heer van de Tijd, die het hele wiel verslindt. De Heer van de Tijd slokt ons leven op. Er is dus een zekere urgentie. We moeten niet te lang wachten voordat we toevlucht nemen.

Dit is de betekenis van het wiel van het leven.

 

Hartelijk dank.                                Namo Amida Bu

Dharmavidya                                David

 

Geplaatst door Tineke Osterloh op 28 januari 2021 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

You need to be a member of David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis) to add comments!

Join David Brazier at La Ville au Roi (Eleusis)

Email me when people reply –